Strada Alexandru Colfescu, care poartă numele celui mai vestit primar al Alexandriei este strada cu cele mai multe monumente istorice din oraş. Gara Alexandria, Palatul copiilor, Casa Ţole sau Casa Cătălin Borţun sunt doar câteva dintre clădirile vechi de peste 100 de ani care dau străzi un parfum de istorie chiar şi astăzi.
Strada care poartă astăzi numele celui mai vestit primar al Alexandriei a fost una dintre primele străzi din oraş. A fost creionată ca şi restul străzilor din Alexandria de inginerul austriac Otto von Moritz, dreptă, paralelă şi perpendiculară cu celelalte străzi . Aici au fost construite primele instituţii din oraş. Vreme de ani buni a fost bulevardul principal, pe care se găseau sediul primăriei şi al gării, policlinica şi poşta, dar a fost şi loc de promenadă pentru protipendada oraşului. “ Strada era plină de salcâmi. Era loc de plimbare al ofiţerilor, al intelectualilor, al oamenilor celor mai importanţi din oraş.” povesteşte Mihai Ciorică, un fost locatar al acestei străzi. Multe dintre fostele sedii de instituţii nu se mai păstrează, dar au rămas şi astăzi în picioare case vechi de peste 100 de ani. În numai câteva sute de metri trecătorii pot întâlni pe această stradă şapte monumente istorice.
Gara Alexandria a rămas în picioare după 116 ani
Sediul fostei primării de pe strada Alexandru Colfescu nu mai există, dar sediul gării a rămas în picioare şi astăzi, chiar la numărul 1 al străzii. Gara Alexandria a fost inaugurată în 1958 şi făcea parte dintr-un plan de urbanism prin care edificiile şi locurile publice , precum primăria, grădina publică, poştă, catedrală, baia publică erau aşezate pe axul median ce traversa oraşul pe toată lăţimea lui. Trecerea celor 116 ani peste construcţia gării, a lăsat urme adânci şi construcţia impunătoare de odinioară pare astăzi căzută în ruină. Eu existat demersuri ale edililor