Cel mai mare investitor privat din sectorul energiei electrice din România a anunțat că, în ultimii doi ani, a depășit cu 117% investițiile în modernizarea rețelei de distribuție asumate la privatizare, iar programul de 800 mil. euro va continua.
"Una dintre cele mai mari provocări ale Enel în România este reprezentată de datoriile CFR, care au ajuns la 187 milioane de euro şi continuă să crească", a afirmat Luca D‘Agnese, care a preluat în primăvara acestui an funcția de country manager și președinte al Enel România.
Potrivit acestuia, anual, datoriile CFR către cele trei filiale de distribuție a energiei deținute de Enel - Dobrogea, Banat și Muntenia - cresc în medie cu 30 milioane de euro. Acest lucru se întâmplă chiar și în situația în care CFR a semnat, în urmă cu trei ani, un acord cu distribuitorii de energie pentru plata datoriilor. Angajamentele luate de compania de stat au fost respectate doar câteva luni, după care a sistat plățile, acumulând noi datorii. "CFR ne cauzează pierderi, iar acest fapt ne-ar putea împiedica să ne dezvoltăm în România", a precizat D‘Agnese. El spune că Enel ia în calcul toate variantele posibile pentru recuperarea acestei creanțe, dar nu poate deconecta de la rețea compania de stat, pentru că, potrivit legii, aceasta prestează un serviciu de interes public.
Mai puține întreruperi și durate scurte
Investițiile realizate în modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice în anii 2009 și 2010 s-au cifrat la 260 milioane de euro, cu 140 milioane de euro mai mari decât cele asumate la privatizare. Investițiile au fost efectuate în modernizarea a peste 1.000 de km de rețea de joasă și medie tensiune, înlocuirea sau reconstrucția a circa 600 de posturi de transformare și construcția a peste 320 de km de noi branșamente. Rezultatele acestui program de investiții constau în scă