În jur de 250 de angajaţi din cadrul Forţelor Aeriene Americane se află, de aproape trei săptămâni, la Câmpia Turzii. Aceştia participă la programul româno-american „Combat, Search and Rescue", prin care militarii din ambele tabere îşi dezvoltă tehnicile de zbor şi de salvare pe care le folosesc pe adevăratele câmpuri de luptă.
Anul acesta, 20 de piloţi americani, însoţiţi de alţi peste 200 de angajaţi din cadrul Forţelor Aeriene Americane, participă la misiunile de la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii. Scopul acestor misiuni este îmbunătăţirea tehnicilor de căutare şi de salvare a piloţilor şi a militarilor dispăruţi pe câmpul de luptă. Americanii spun că nu se aşteptau să aibă atât de multe lucruri de învăţat de la omologii lor români. „Mă aflu pentru prima oară în România. Noi am venit cu 10 avioane ale noastre, A10. Nu ne-am aşteptat ca piloţii români să fie atât de bine instruiţi. Avem multe de învăţat unii de la alţii", a spus locotenentul John Briner (40 de ani), din Texas.
Bariere depăşite
Misiunile la care au participat militarii români şi cei americani, în luna iulie, la Câmpia Turzii, au constat în simulări de escortare, de căutare şi de salvare. „În aceste misiuni, noi am venit cu avioanele A10, iar militarii români, cu elicoptere şi cu avioane MiG 21 Lancer. A fost foarte importantă colaborarea, pentru că acum era vorba doar de simulări, însă pe un câmp adevărat de război lucrurile stau puţin altfel. Am tratat cu seriozitate maximă aceste misiuni", a spus şi pilotul american Patrick Parrish, în vârstă de 28 de ani.
Americanii s-au acomodat perfect în comunitatea de militari români de la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii. Ba, mai mult, spun că trei săptămâni le-au fost suficiente şi pentru a învăţa cele mai importante cuvinte în limba română. „Oamenii sunt prietenoşi aici. Oriunde mergem, dăm peste români săritori, gata să ne ajut