Japonia a câştigat titlul mondial la fotbal feminin, performanţă pe care a dedicat-o miilor de victime ale cutremurului. Pentru performanţa lor, asiaticele au primit câte 10.000 de euro din partea unui sponsor de-al naţionalei.
11 martie 2011. Un cutremur cu magnitutinea 9 a lovit Japonia, fiind urmat de un tsunami de 10 metri. La centrala de la FukusHima s-a produs un accident nuclear, clasat de autorităţile japoneze la nivelul 7, nivel maxim pe scara dezastrelor nucleare, la fel ca şi catastrofa de la Cernobîl din 1986. Oamenii au fost evacuaţi pe o rază de 40 de kilometri, iar oficialii japonezi spun că acolo nu se va mai putea locui vreme de 40 de ani. Bilanţul oficial al dezastrului? Peste 13.000 de morţi şi aproape 5.000 de răniţi.
17 iulie 2011. Echipa feminină de fotbal a Japoniei câştigă Campionatul Mondial din Germania. Un adevărat cutremur în lumea fotbalului. Rând pe rând, asiaticele au trecut de Noua Zeelandă, Mexic, Germania, Suedia, pentru ca apoi să câştige finala, cu SUA, la penalty-uri. O adevărată performanţă, mai ales că Japonia pierduse 22 din precedentele 25 de meciuri jucate împotriva americancelor. Celelalte trei partide se terminaseră la egalitate.
În timpul turneului, jucătoarele din Japonia au trimis mesaje de mulţumire
Însă şi mai impresionantă este povestea din spatele succesului. Două dintre jucătoarele care s-au încununat regine au lucrat la centrala nucleară de la Fukushima. Este vorba despre Aya Sameshima, care joacă pe postul de fundaş, şi de Karina Maruyama, care evoluează ca mijlocaş. În timpul zilei, cele două munceau în birouri, pe partea administrativă, iar seara se antrenau cu Tepco Mareeze, echipă sponsorizată de patronul centralei. După accidentul nuclear, echipa s-a retras din prima ligă a fotbalului feminin din Japonia, iar terenul pe care se antrenau fetele a devenit bază pentr