UPDATE: Liderii zonei euro au convenit joi un al doilea pachet financiar, de 109 miliarde de euro, pentru sprijinirea Greciei, suma incluzând o contribuţie de 37 miliarde de euro din partea sectorului privat, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
"Contribuţia netă a sectorului privat este estimată la 37 de miliarde de euro", potrivit comunicatului publicat la finalul reuniunii desfăşurate la Bruxelles.
Un program de răscumpărare de acţiuni va contribui cu 12,6 miliarde de euro, totalul ajungând astfel la 50 de miliarde de euro pentru perioada 2011-2014. În intervalul 2011-2019, contribuţia totală netă a sectorului privat va fi de 106 miliarde de euro.
"Va fi sprijinită calitatea garanţiilor pentru a permite folosirea acestora în continuare de către băncile din Grecia pentru acces la sistemul de operaţiuni cu lichidităţi Eurosystem", se arată în comunicat.
În plus, Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, fondul de salavare al statelor cu probleme financiare din zona euro, va pune la dispoziţia Greciei împrumuturi pe termen lung la dobânzi mai mici.
Dobânzile vor fi coborâte la circa 3,5%, iar maturitatea finanţărilor va fi extinsă de la 7,5 ani la minim 15 ani şi maxim 30 de ani.
"Vom furniza resurse adecvate pentru a recapitaliza băncile elene în caz de nevoie", se arată în comunicat.
----
Uniunea Europeană salvează Grecia, Irlanda şi Portugalia de la faliment. Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) le va oferi celor trei ţări credite cu o dobânzi de 3,5%. Decizia a fost luată la summit-ul de la Bruxelles, scrie Realitatea.net.
Salvare fără precedent din partea Uniunii Europene. Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) va furniza Greciei, Irlandei şi Portugaliei credite la dobânzi de 3,5%, iar maturitatea împrumuturilor se va dubla: de la 7,5 ani, la cel puţin 15 ani.
Liderii europe