Şefii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi-au publicat săptămâna aceasta pe site-ul instituţiei declaraţiile de avere actualizate din care rezultă că au reuşit să pună deoparte câteva zeci de mii de euro din noiembrie 2010 până în luna iunie.
Dacă averea lichidă a preşedintelui CSA Angela Toncescu a crescut cu echivalentul a 2.500 de euro din toamna anului trecut până în iunie, sumele depuse la bănci şi în fonduri de pensii de cei doi vicepreşedinţi Constantin Buzoianu şi Tudor Baltă s-au majorat cu 15.000 de euro şi respectiv 70.000 de euro.
La rubricile privind salariile pe care le obţin de la CSA şefii instituţiei au aplicat pastă corectoare, pentru a nu se vedea cât câştigă, la fel ca în cazul membrilor din consiliul de administraţie al BNR. Ambele instituţii motivează această decizie prin restricţiile impuse de autorităţile de reglementare europene.
"Restricţii similare celor din domeniul bancar se regăsesc şi în asigurări. Acestea sunt impuse de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), iar autorităţile naţionale de supraveghere membre trebuie să respecte principiul independenţei EIOPA, potrivit căruia nicio parte terţă nu poate exercita o influenţă directă sau indirectă asupra lor", au declarat pentru ZF reprezentanţii CSA.
Nici ceilalţi patru membrii din consiliul CSA nu şi-au lăsat salariile la vedere, dar în schimb din declaraţiile lor de avere reiese că au peste 900.000 de euro în conturi curente, depozite şi fonduri de pensii.
Cea mai mare avere lichidă este deţinută de Corneliu Moldoveanu, care are aproape 350.000 de euro în 18 conturi curente, depozite şi fonduri de pensii. De asemenea, el deţine lingouri de aur, bijuterii şi obiecte de artă evaluate la 85.000 de euro.
Albin Biro şi Dan Constantinescu au 330.000 şi respectiv 2