Aterotromboza şi ateroscleroza sunt manifestări generale, ce cuprind cu predilecţie sistemul coronarian, sistemele arteriale cervico-cerebral şi al membrelor inferioare. În cadrul rubricii Creierul vascular, dl acad. Constantin Popa prezintă o serie de elemente de histopatologie ale aterotrombozei în sistemul carotidian. (...)
Aterotromboza şi ateroscleroza sunt manifestări generale, care cuprind cu predilecţie sistemul coronarian, sistemul arterial cervico-cerebral şi sistemul arterial al membrelor inferioare. În cele ce urmează, ne-am propus să discutăm doar histopatologia aterotrombozei în sistemul carotidian, care explică două treimi din accidentele vasculare cerebrale ischemice, în comparaţie cu celelalte leziuni arteriale.
Histopatologia în ateroscleroza carotidiană
Studii recente arată că în afara stenozei carotidiene există şi alţi factori implicaţi în patogeneza infarctului ischemic. Placa aterosclerotică de la nivelul stenozei este cauza determinantă pentru majoritatea infarctelor cerebrale ischemice. Anumite caracteristici ale acestor plăci se asociază cu leziuni ischemice cerebrale. Unele studii au arătat că mecanismele prin care acţionează placa instabilă la nivelul bifurcaţiei carotidiene sunt similare cu cele de la nivelul circulaţiei coronariene. Ruptura acută a plăcii sau eroziunea sunt considerate responsabile pentru 60% din morţile subite, iar în practică, doar la 15% din acestea se evidenţiază un infarct miocardic.
Endarterectomia şi infarctul cerebral
În SUA, numărul estimat al endarterectomiilor a depăşit, anul trecut, 2.100.000 de intervenţii. Endarterectomia carotidiană este cea mai frecventă procedură chirurgicală efectuată pentru a preveni infarctul cerebral. Endarterectomia s-a dovedit eficace în reducerea riscului de infarct şi dec