Atena primeşte un termen suplimentar pentru plata datoriilor, dar acordul la care au ajuns liderii europeni joi la Bruxelles "dă prea puţine şanse Greciei de a reduce datoria". Iată ce spune la RFI eurodeputatul PDL, Theodor Stolojan, fost prim-ministru la începutul anilor '90. El consideră că şi creditorii au partea lor de vină în contextul crizei din Grecia.
În opinia lui Theodor Stolojan, compromisul privind Grecia la care au ajuns europenii joi seară la Bruxelles "acordă timp Greciei pentru a duce la îndeplinire programul de măsuri de ajustare sau de punere în concordanţă a consumului cu resursele pe care le are Grecia, în acelaşi timp de a crea resurse suplimentare în vederea achitării suplimentare a datoriei".
Europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan, deplânge însă faptul că "din păcate, acest acord dă prea puţine şanse Greciei de a reduce datoria, pentru că practic, discutăm de acordarea unui împrumut pentru a se rambursa sau a se prelungi în timp o datorie existentă şi, sigur, la un cost rezonabil de 3,5% (…)". Datoria publică a Greciei, în continuare "foarte mare"
Theodor Stolojan spune că el ar fi optat pentru "reducerea datoriei publice a Greciei, care este în continuare mare, foarte mare, peste 140% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar fi însemnat ca creditorii să accepte o reducere de datorie publică (…)".
Stolojan îi consideră vinovaţi şi pe creditorii internaţionali pentru situaţia în care a ajuns Grecia: "Să nu uităm, în formarea acestei datorii enorme publice a Greciei, cea mai mare vină o are Grecia, dar nici creditorii nu sunt absolviţi de faptul că au împrumutat în neştire Grecia".
Liderii zonei euro au decis, la Bruxelles, să-i acorde Greciei o asistenţă financiară pe termen lung, cu o dobândă redusă, ceea ce ar trebui să-i diminueze datoria. De asemenea, ei au extins capacitatea de asistenţă a nou-cre