Un studiu recent realizat de cercetătorii din Suedia arată că lactatele previn apariţia bolilor cardiovasculare, chiar dacă reprezintă o sursă importantă de grăsimi saturate, cunoscute sub numele de grăsimi rele.
Experţii de la Universitatea Uppsala, coordonaţi de Eva Warensjo, au constatat că lactatele scad presiunea sângelui şi reduc nivelul colesterolului, informează Reuters.
CITIŞTE ŞI:Laptele echilibrează calciul şi fosforul din sânge
Pentru a vedea ce efect au grăsimile din lactate asupra evoluţiei bolilor de inimă, cercetătorii au măsurat nivelul de grăsime din sângele a 444 de pacienţi care au suferit un atac de cord şi a 556 de persoane care erau sănătoase, după ce aceştia au mâncat astfel de alimente. Substanţele din sânge care au fost analizate în laborator, respectiv acidul pentadecanoic şi acidul heptadecanoic, arată câte lactate cu un conţinut gras a mâncat o persoană.
În urma analizelor, oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care cei care încludeau în dieta zilnică lactate prezentau un risc cu 26% mai mic de a suferi un atac de cord în cazul femeilor şi cu 9% mai mic în cazul bărbaţilor.
CITEŞTE ŞI:Ce efect are laptele băut înainte de culcare
Potrivit indicatorilor American Heart Association's Heart Attack Risk Calculator, o persoană trecută de 60 de ani, cu o greutate normală, care nu fumează sau suferă de diabet, prezintă un risc de 6 procente de a dezvolta o afecţiune cardiacă în următorii 10 ani.
Studiului suedezilor arată că şi acest procent destul de mic poate dispărea dacă lactatele sunt incluse în dieta zilnică atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor.
Warensjo spune că aceste alimente au un conţinut ridicat de substanţe care împiedică prevenirea bolilor de inimă, precum calciul, vitamina D şi potasiu. "Un alt mare avantaj în prevenirea acestor afecţiuni mai constă şi în faptul că