Capitolul medical la care ţara noastră stă bine sunt condiţiile balneo-climaterice, care-i tentează cel mai mult pe străini. Dar şi operaţiile simple sunt avantajoase pentru ei, fiind mult mai ieftine la noi. Când vine vorba de investigaţii şi de tratamente complexe, tot mai mulţi români se orientează către serviciile medicale ale altor ţări, prin intermediul agenţiilor de turism medical.
În momentul de faţă, atractive pentru străini sunt preţurile mici practicate de clinicile de oftalmologie, de stomatologie şi de medicină estetică din România, dar şi resursele terapeutice naturale ale ţării noastre. Astfel că, potrivit estimărilor agenţiilor de turism medical, aproximativ 3% din turiştii străini ne vizitează şi din motive medicale. Estimările ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, sunt şi mai încurajatoare. „Acum, unul din zece pacienţi trataţi (n.r. în România) este din altă ţară", spunea ministrul într-un comunicat zilele trecute.
Preţurile sunt cu 40-70% mai mici
Cu toate adaosurile practicate de agenţiile care intermediază legătura dintre turist şi clinica de interes pentru acesta, preţurile serviciilor medicale româneşti rămân mai mici decât cele din statele vestice. Aşa se explică de ce numărul persoanelor de cetăţenie străină care vin să se trateze în România creşte de la an la an. Mai exact, potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism, preţurile pe care străinii le plătesc pentru servicii medicale în România sunt cu aproximativ 40% mai mici decât în ţările lor de provenienţă.
„Aceleaşi tratamente, realizate la acelaşi standard, care în străinătate costă peste 20.000 de euro, la noi se găsesc la preţuri între 4.000 şi 10.000 de euro. Străinii pot ajunge chiar şi la economii de 70%. Diferenţa este semnificativă, mai ales în contexul economic actual", precizează medicul Oana Taban, CEO Dent Estet.
Pe lângă n