Foto: Mauritio Gambarini / EPA/Intact Images Guvernele din zona euro au propus un nou pachet de ajutor financiar şi o reformă a fondului de ajutor al zonei euro, prin care se vizează reducerea poverii datoriilor asupra Greciei, Portugaliei şi Irlandei. Zona euro vrea să extindă, de la 7 ani la cel puţin 15 ani, maturitatea pentru împrumuturile acordate ţărilor în dificultate şi în acelaşi timp să reducă dobânda, de la 4,5% la 3,5%, pentru aceleaşi împrumuturi, potrivit unui proiect al declaraţiei finale ce va fi adoptată la summitul liderilor din zona euro. În cazul prelungirii maturităţii, durata împrumuturilor este de minimum 15 ani şi poate merge până la 30 de ani, a declarat un alt diplomat.
Sectorul financiar va alege dintr-un „meniu de opţiuni” ajutorul Greciei în privinţa datoriilor în anii următori, incluzând preschimbări ale datoriei, rostogoliri sau răscumpărări, se arată în proiect.
Liderii zonei euro au indicat că nu mai exclud nici un „default selectiv” pentru datoria Greciei într-un nou pachet de ajutor financiar extern, care ar trebui să includă, conform aşteptărilor, şi un plan de preschimbare de obligaţiuni, potrivit unor surse. Răscumpărarea obligaţiunilor Greciei la un discount faţă de valoarea nominală ar fi cea mai bună soluţie de implicare a investitorilor privaţi în ajutorul destinat statului elen, consideră unii analişti.
Guvernele ţărilor din zona euro iau în calcul garantarea obligaţiunilor Greciei în cazul intrării statului elen în incapacitate de plată. La ce ar folosi declararea falimentului? Pe de o parte, ar facilita accesul băncilor greceşti la fondurile de urgenţă ale Băncii Centrale Europene, pe de altă parte, datoria grecilor ar putea fi finanţată mai ieftin prin intermediul BCE. Obligaţiunile greceşti ar putea fi garantate prin titluri cu rating „AAA” dobândă mică) emise de Fondul European pentru Stabilitate