Naveta „Atlantis“ a revenit pentru ultima dată pe Terra acum două zile, pe pista centrului spaţial Cap Canaveral din Florida. De acum vor fi nevoiţi să utilizeze rachetele ruseşti Soyuz. După 1.333 de zile petrecute în spaţiu, după ce au înconjurat Pământul de peste 21.150 de ori şi au lansat numeroşi sateliţi pe orbită, navetele americane rămân acum la sol.
Decizia de a opri, pe un termen limitat, dar neprecizat, programul care a permis americanilor cucerirea spaţiului a fost luată încă din 2004, la un an după tragica dezintegrare în aer a navetei Columbia, când şapte astronauţi şi-au pierdut viaţa. Noua strategie spaţială americană, anunţată în 2010 de preşedintele Barack Obama, privilegiază de-acum înainte perspectiva zborurilor dincolo de orbita joasă a Terrei (300-400 de kilometri) către asteroizi, într-o fază iniţială, apoi către planeta Marte, spre anul 2025.
Deocamdată, despre programul Constellation, de reîntoarcere pe Lună (lansat în timpul mandatului lui George W. Bush), nu se poate spune decât că a fost întrerupt de Administraţia Obama, fără să fie oferită o dată oficială a reluării sale. Cele cinci navete ale programului (Challenger, Discovery, Columbia, Endeavour şi Atlantis) au parcurs 872,9 milioane de kilometri, au transportat în spaţiu 355 de persoane, astfel că se poate spune că NASA pune punct unei epoci de mari realizări în domeniul aeronauticii.
O istorie cu un final aşteptat, s-ar putea spune, din moment ce preşedintele Barack Obama a anunţat acest deznodământ încă de la venirea sa la putere, în 2008. Astfel, efectele amestecului Casei Albe în „casa" NASA au început să se vadă imediat. Obama l-a numit în fruntea agenţiei spaţiale pe Charles Bolden (acesta, în 2009, a anulat programul Constellation), care în prezent este nevoit să facă faţă unei severe crize bugetare.
Săptămâna trecută, Congresul america