Ministerul Finanțelor vrea să își diversifice structura datoriei publice în această toamnă, prin atragerea investitorilor în principala monedă de rezervă pe plan global: dolarul american.
Aplicând principiul de business care spune că nu trebuie să-ți pui toate ouale în același coș – ceea ce, în limbajul finanțiștilor, se cheamă împărțirea riscului – România și-ar putea finanța o parte semnificativ mai mare din datoria publică prin dolari.
Finanțele pregătesc, în acest sens, o actualizare de prospect a platformei de titluri de stat pe termen mediu (MTN), recent testată pe piețele europene de capital prin atragerea sumei de 1,5 miliarde de euro. Astfel, în această toamnă, România – prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – vrea să acceseze piața de capital din SUA, văzută ca o alternativă la cea europeană. În funcție de lichiditatea din piață, dar și de cerere, Finanțele ar putea împrumuta circa 1,5 miliarde de dolari, chiar mai mult.
„Ministerul Finanțelor ia în calcul emisiunea în dolari pentru că există o cerere mare din partea investitorilor în dolari. Dacă ieșim însă pe piața americană nu înseamnă că vor cumpăra numai investitori americani“, a explicat, pentru Capital, economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru. Potrivit acestuia, în SUA există mai multe fonduri de investiții interesate de piețele emergente. „Există această cerere de instrumente denominate în dolari. Avantajele ar fi interesul pentru maturități mai lungi și posibilitatea de a atrage sume mult mai mari“, a mai arătat Dumitru.
Și Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, spune că mișcarea Finanțelor ar fi bună, mai ales din punctul de vedere al diversificării. „Dolarul încă este moneda de rezervă a lumii. Este o idee bună, mai ales că a Finanțele nu au în portofoliu prea multe emisiuni denominate în dolari“, a punctat Lungu.
Riscul de monedă