Bancherii de investitii de pe piata romaneasca vad esecul statului in incercarea de a vinde un pachet de 9,84% din actiunile Petrom pe bursa ca avand un impact negativ asupra intregii strategii anuntate de a vinde astfel si alte pachete la companii strategice precum Romgaz, Transelectrica, Transgaz.
“Greseala a fost atunci cand Guvernul a stabilit pretul minim. Discountul oferit de stat a fost prea mic. Investitorii priveau oricum aceasta oferta in constrast cu cea de la OMV. Faptul ca si cei de la OMV nu au strans banii care si-I doreau a fost un semnal care trebuia luat in calcul. Ar fi trebuit uitandu-se la acest exemplu, sa vina cu un discount mai mare. Poate e mult spus greseala. Poate Guvernul stie mai bine cat de mult are nevoie acum de o jumatate de miliard de euro. In economie, nu s-ar vedea oricum acesti bani”, afirma Matei Paun de la banca de investitii BAC Investment.
O opinie asemanatoare este exprimata si de Doru Lionachescu, managing partner al Capital Partners. “Nu este nici o surpriza. Pretul minim a fost nejustificat de scump, iar discountul nu justifica interesul investitorilor. Asta arata ca nu exista vointa de a face vanzare pe Bursa”, subliniaza Lionachescu.
“Mai este un element regretabil (legat de efectul esecului vanzarii Petrom pe bursa – n.r.). O sa fie semne de intrebare serioase in ceea ce priveste viitoarele vanzari Transelectrica, Transgaz, Romgaz”, adauga Matei Paun.
Ministerul economiei a anuntat in urma cu o ora ca gradul subscrierilor in cadrul ofertei Petrom s-a plasat sub pragul de 80%, necesar pentru ca oferta sa se incheie cu un succes, insa considera ca rezultatul obtinut “nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse”.
Oferta Petrom s-a derulat in perioada 11 – 22 iulie, perioada in care sefii Petrom si reprezentanti ai consortiului de intermediere discutand cu investitorii la