Designerul Irina Neacşu crede că modul în care românii îşi gândesc şi îşi amenajează locuinţele se datorează anilor petrecuţi în comunism, în epoca uniformelor şi a lipsei de culoare. Face design de interior, recondiţionează şi restilizează piese vechi de mobilier şi predă cursuri de istoria artei şi desen.
„Adevărul": Cum aţi completa fraza „Din punctul de vedere al modului în care îşi construiesc şi-şi decorează casele, românii sunt..."?
Irina Neacşu: Românii au încă educaţia locuirii în nişte cutii de chibrituri. Şi-atunci, când ies din aceste „cutii", vor case foarte mari. E o reacţie normală, până la urmă. A fost, din Renaştere până în Rococo, o perioadă în care oamenii îşi făceau castele ca să impresioneze, deşi nu ştiau la ce să folosească atâtea camere. Aşa facem şi noi acum. Ne construim vile mari, cu multe etaje, dar, dacă intri în ele, descoperi aceleaşi băi mici de la bloc, aceleaşi dormitoare mici. Singura diferenţă: sunt mai multe la număr. Şi-ar mai fi o observaţie: românii nu-şi fac o casă doar pe pământ. Casele lor trebuie să aibă neapărat şi etaj. Nu înseamnă că românii sunt mai răi sau mai proşti decât alţii, dar am avut o istorie. Ceea ce vedem astăzi, chiar şi în acest domeniu, sunt nişte reacţii a ceea ce am trăit ani buni în comunism.
De unde obsesia noastră pentru casa cu etaj?
Sunt multe lucruri care ţin de „ce o să zică vecinul". Trăind atâta vreme într-o epocă de rigidizări, nici n-ai cum să gândeşti liber. Înainte de a-ţi face o casă, trebuie să te cunoşti foarte bine pe tine însuţi. Să stai cu o foaie în faţă şi să-ţi răspunzi la întrebări: între ce ore sunt acasă, îmi trebuie soare de după-amiază sau de dimineaţă?; iau masa în oraş sau gătesc mult?; fac sau nu petreceri?; am pisică, am câine? Sunt o mie şi una de întrebări la care nu-ţi poate răspunde designerul, trebuie să-ţi răspunzi singur. Desig