Întoarcerea fregatei "Regele Ferdinand" din misiunea executată în Marea Mediterană în cadrul operaţiei "Unified Protector" a fost salutată ieri de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, acesta felicitând militarii de pe fregată pentru profesionalismul de care au dat dovadă.
Amintind că fregata "Regele Ferdinand" a parcurs în cadrul misiunii aproximativ 17.400 de mile marine, participând la 765 de misiuni specifice de supraveghere, monitorizare, interceptare, căutare şi salvare, ministrul a dat exemplul din noaptea de 12 spre 13 mai, când militarii de pe fregată au intervenit pentru salvarea a 150 de persoane care se aflau la bordul unei ambarcaţiuni ce plutea în derivă în apropiere de Tripoli.
"Aţi arătat o imagine corectă a României peste hotare, a onoarei, a curajului, a angajamentului asumat", a afirmat Gabriel Oprea.
El a precizat că armata va continua să acţioneze ca "un furnizor de stabilitate", acolo unde angajamentele o vor cere.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, la 22 martie, participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei, constând în fregata "Regele Ferdinand" şi doi ofiţeri de stat major. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotărârea de Guvern 270 privind suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru participarea la misiune. Fregata a plecat în misiune la 22 aprilie.
Fregata, comandată de comandorul Mihai Panait, a avut la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 205 marinari şi a executat misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, în Marea Mediterană.
Nava "Regele Ferdinand" a participat, în anii 2005, 2007, 2008 şi 2010, la operaţia "Active Endeavour" în Marea Mediterană, unde a executat misiuni specifice de prevenire şi combatere a