Aceste două companii au dezvoltat cele mai evoluate „creiere“ pentru telefoanele mobile şi sunt principalii rivali pe această piaţă. Doi utilizatori de telefoane mobile deştepte vorbesc despre pasiunile lor: iPhone 4 (stânga), creaţia Apple, respectiv Samsung Galaxy SII, care foloseşte sistemul Android de la Google.
Smartphone-urile, în traducere liberă „telefoane deştepte", au o istorie relativ scurtă şi o ascensiune uimitoare, dar trebuie să recunoaştem că acesta este ritmul de dezvoltare al pieţei IT&C. Secolul vitezei nu ocoleşte nici industria de telefonie mobilă.
Se spune că de la momentul cumpărării unui telefon şi până la prima lui utilizare, deja zeci sau sute de modele au intrat în producţie în toată lumea. Astfel că miracolul convorbirilor la distanţă va continua să ne uimească şi pe viitor. Un domn, pe nume Steve Jobs, a avut un vis şi a ştiut cum să-l explice şi altora, în realitate.
Compania Apple, al cărei co-fondator este, are de dăruit computere, tablete portabile, programe informatice, telefoane mobile şi alte dispozitive care ne fac viaţa mai uşoară. Din această paletă de oferte face parte şi iPhone-ul, un telefon deştept dotat cu un sistem de operare propriu, pe numele lui oficial iOS, o derivaţie a creierului binecunoscutelor computere Mac. La sfârşitul anului 2010, iPhone deţinea un sfert din piaţa mondială de telefoane deştepte.
Tehnologie pentru toţi
Strategia Google a fost diferită faţă de a concurentului Apple. Împreună cu alte companii de software, Google a dezvoltat şi lansat sistemul de operare Android pentru smartphone-uri, un concurent puternic pentru iPhone. Oricine cunoaşte limbaje de programare are posibilitatea să contribuie la dezvoltarea acestei tehnologii, „piaţa" de aplicaţii pentru telefoanele cu Android ajungând în prezent la peste 250.000.
Câteva caracteristici
iPhone 4, ultimul