Foto: Jurnalul foto România a solicitat Uniunii Europene aprobarea introducerii taxării inverse la carne, legume şi fructe, aşa cum a fost aprobată la cereale şi plante tehnice. „Am notificat Uniunea Europeană pentru taxarea inversă la legume şi fructe şi există şanse să obţinem aceeaşi procedură, ca şi la cereale şi plante tehnice, inclusiv pentru carne”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture. Ministerul Finanţelor speră ca taxarea inversă la cereale şi plante tehnice să genereze venituri bugetare suplimentare de 240 de milioane de lei în acest an şi 410 milioane lei anul viitor.
Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011. Premierul Emil Boc susţine că această măsură este cea mai eficientă metodă de combatere a evaziunii fiscale. „Vânzările de cereale pe piaţa nefiscalizată au scăzut cu 70%-80% după introducerea taxării inverse”, a declarat vicepreşedintele LAPAR, Nicuşor Şerban, care a adăugat că fermierii au nevoie ca statul să respecte termenul de rambursare a TVA, de 30 de zile.
Suprafaţa arabilă a României s-a redus în ultimii opt ani cu un milion de hectare, ajungând la 8,4- 8,6 milioane de hectare, potrivit Recensământului General Agricol. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, este încrezător în potenţialul României în ceea ce priveşte agricultura. Tabără se aşteaptă ca producţia de grâu, de sfeclă de zahăr, precum şi cea de legume şi fruncte să crească vizibil în următorii ani. Ministrul Agriculturii vrea ca până în 2020 producţia de grâu să crească cu 40% faţă de 2010, ajungând la opt milioane de tone, din care jumătate să fie exportată. „Cu exporturi de patru milioane de tone, România ar intra în clubul exportatorilor mondiali de grâu, dar acest lucru nu este foarte simplu. De ce n-ar trebui să se for