Pentru cei care lucrează la cuptoarele de sticlărie, brutării sau asfaltări atmosfera incinsă de pe străzi este ca un duş rece. Pe primul loc în topul meseriaşilor care “fierb” la propriu chiar la locul de muncă sunt sticlarii, oameni ce lucrează la temperaturi care ajung chiar şi 70 de grade Celsius.
Meşterii sticlari din Buzău, care trudesc la gura cuptoarelor încinse la peste 1500 de grade, spun că pentru ei canicula nu mai reprezintă de mult o sperietoare.
Muncesc de o viaţă la temperaturi pe care un om obişnuit nu le poate suporta şi spun că s-au adaptat perfect la aceste condiţii extreme, fără să aibă probleme de sănătate generate de căldură. “În urmă cu 14 ani am fost nevoit să mă recalific şi am învăţat meseria de turnător în sticlă. Ca să lucrezi în acest domeniu trebuie în primul rând să poţi rezista la căldură şi eu chiar nu-mi fac probleme din cauza asta. Nu e niciun secret, pur şi simplu cred că am fost făcut să suport iadul pe pământ. În faţa cuptorului sunt deseori 70 de grade”, a declarat Marcel Ştefan, în vârstă de 52 de ani.
Extrem de rezistenţi în faţa căldurii sunt şi cei care toarnă asfalt pe străzi în plină caniculă. Chiar dacă temperaturile la care muncesc ating chiar şi 60 de grade, ei spun că le suportă fără probleme.“M-am obişnuit în cei 20 de ani de când fac meseria asta. Pe noi ne-au speriat mai mult reducerile de salarii, nicidecum zilele de vară. În afara orelor de program, mersul pe stradă în caniculă e pentru noi ca un duş rece, răcoritor, atât de mare este diferenţa”, a declarat Ion Stanciu, un angajat în vârstă de 54 de ani al societăţii Urbis.
Citeşte amănunte în ediţia de Muntenia a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Buzău, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.