Părintele arhimandrit, care îi învăţa pe semeni cum să moară şi să învie în fiecare zi, a fost înmormântat în curtea mănăstirii în care a slujit în ultimii 35 de ani.
Mii de persoane au participat, ieri, la funeraliile părintelui Arsenie Papacioc, numit Patriarhul oamenilor săraci sau Patriarhul Dobrogei. Mănăstirea Sf. Maria din Techirghiol, unde slujea din 1976, a devenit, de la moartea acestuia, loc de pelerinaj, iar mii de oameni s-au perindat în aceste zile la mănăstire. Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian şi de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. „Arhimandritul Arsenie Papacioc era un înţelept sfătuitor, echilibrat şi milostiv, care îndemna permanent credincioşii să cultive virtutea creştină cea mai mare: iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Părintele Arsenie era mai mult un vindecător de suflete rănite de păcate, decât un judecător al păcătoşilor. Îmbina armonios bunătatea milostivă cu îndemnul la îndreptare duhovnicească", a scris în mesajul de condoleanţe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care nu a participat însă la slujbă.
Arhimandritul Arsenie Papacioc rămâne unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai ortodoxiei. S-a călugărit de tânăr la Mănăstirea Sihăstria. A fost egumen la Mănăstirea Slatina, de unde a fost arestat şi dus la Suceava. După ani de detenţie, în 1976 a ajuns la Mănăstirea Sfânta Maria - Techirghiol.
Strămoşi din Macedonia
Arsenie Papacioc s-a născut în 1914, în comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa. Dar iată cele câteva cuvinte în care duhovnicul îşi descrie originile: „Am fost al şaptelea copil la părinţi, născut în 1914, la 15 august, comuna Perieţi, satul Misleanu, judeţul Ialomiţa. Părinţii se numeau Vasile şi Stanca. Tata a fost agent sanitar