Găzduit de Masivul Piatra Craiului, Marele Grohotiş, sau Hojdu Mare, este cea mai însemnată formaţiune carstică din România, aflată la o altitudine de 1.650 de metri. Ghidul nostru, Cristi Şeitan, spune că traseul este unul uşor, ce poate fi parcurs de orice turist, în aproximativ cinci ore. Plecarea este din Zărneşti.
E destul de greu de crezut, când bocancii ţi se înfundă în pietrişul masivului, că acum mulţi ani, pe locul munţilor din Piatra Craiului era apă. Aţi citit bine, acum aproape 30 de milioane de ani, aici era mediu marin, iar vieţuitoarele acvatice - corali, scoici, amoniţi - au devenit sedimente, straturi succesive de sedimente care au clădit munţii pe care călcăm acum. Craiul, cum mai este răsfăţat, are un relief specific, şi anume unul calcaros, tocmai din această cauză animăluţele pomenite mai sus au absorbit dioxidul de carbon, l-au transformat apoi în cochilie, care a devenit carbonat de calciu, adică, mai precis, calcar.
Traseul ales săptămâna aceasta este unul spectaculos - destinaţia sa finală este Marele Grohotiş, cel mai important fenomen carstic (eroziune a calcarului de către apă) din Carpaţi şi cea mai mare formaţiune de acest gen din România.
Hai să vedem cum putem ajunge acolo. Mai întâi, plecarea este din Zărneşti, de la drumul forestier care duce la Cabana Plaiu Foii, după aproximativ 13 kilometri. După cabană dăm de un alt drum forestier, în stânga, şi îl urmăm pe marginea râului Bârsa Tămaşului până se ajunge la o barieră, unde se poate parca maşina, dacă este cazul. Începem urcarea prin stânga, pe marginea pârâului Şpârlea, ţinând marcajul cu bandă roşie, care ne va însoţi pe tot parcursul excursiei.
Garofiţa de munte, ce creşte doar în Piatra Craiului Foto: shutterstock
Cristi Şeitan este ghidul călătoriei noastre şi ne asigură că este un traseu pe care îl poate parcurge oric