Liderii statelor din zona euro au convenit joi seara, după o reuniune de peste 8 ore, să acorde Greciei un nou program de asistenţă financiară, la care va participa şi Fondul Monetar Internaţional şi pentru prima dată, într-o manieră limitată, sectorul privat.
''Am ajuns la un acord asupra noului program de asistenţă pentru a acoperi deplin nevoile de finanţare ale Greciei'', a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii.
Valoarea totală a noului program de asistenţă pentru Grecia se va ridica la 158 de miliarde de euro, cu sprijinul băncilor. De la ţările din zona euro şi FMI vor proveni 109 miliarde de euro, iar restul de 49 de miliarde va reprezenta contribuţia sectorului privat creanţier al Greciei. Dintre aceste 49 de miliarde de euro, suma de 37 de miliarde va fi ''contribuţia voluntară'' a băncilor.
Liderii celor 17 ţări din zona euro - a adăugat Van Rompuy - au găsit un răspuns comun la o situaţie de criză, luând trei decizii importante: sporirea sustenabilităţii datoriei greceşti, măsuri pentru stoparea riscului contagiunii la alte ţări din zona euro şi un angajament ferm pentru consolidarea guvernării zonei euro.
''Trebuie să acţionăm rapid şi în comun. Nu voi lăsa ca o situaţie dificilă să devină una periculoasă'', a mai spus Herman Van Rompuy.
Într-o declaraţie făcută de la finalul reuniunii, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a salutat acordul la care au ajuns liderii din zona euro pentru ajutorarea economiei greceşti şi participarea sectorului privat la programul de asistenţă, precum şi măsurile pentru creşterea flexibilităţii Instrumentului European de Stabilitate Financiară (EFSF).
''Noul program de sprijin al UE şi FMI este crucial pentru stabilizarea finanţelor publice'' ale Greciei şi