Căldură, lume şi cărţi, astăzi la şosea. Ion Iliescu nu pierde timpul: anul 21 după Revoluţie, al 21-lea titlu pe lista operelor personale. "Fragmente de viaţă şi de istorie trăită" este titlul volumului lansat astăzi la Bucureşti de preşedintele de onoare al PSD, în prezenţa vechilor săi prieteni - Văcăroiu, Gherman, Teodorescu -, dar în absenţa celor mai tineri, Ponta şi Năstase, plecaţi în lume cu treburi. În carte, Ion Iliescu a inclus şi fotografii din arhiva sa personală.
Lume veche, lume nouă, prieteni din toate generaţiile şi, mai ales, doamne. "Arată excelent, dragă. Şi cartea... Deosebită, îţi spun.". "Ai citit-o?". "Păi când? Abia am luat-o. Dar spun de copertă şi de cum arată, aşa, în general. Un volum de ţinută", vorbesc două doamne, trase mai la umbră, în curte, împărtăşind impresii. "Ce căldură domnule. Nu poţi sta sus, în sală. Ba curg apele pe tine, ba te ia cu frig. E unul care deschide fereastra mereu şi face curent. De ce nu stă acasă, dacă n-are aer", se revoltă un cetăţean ştergându-şi fruntea cu o batistă extrem de generoasă.
Sus, pe hol, în faţa sălii, George Copos gesticulează mult şi vorbeşte puţin cu Gabriel Naghi, fost director al SPP şi fost şef al dispozitivului de pază a lui Ion Iliescu. Mobilizaţi, probabil, de prezenţa acestuia, SPP-iştii din actuala gardă îi apără cerberic pe Ion Iliescu şi prezidiul întrunirii, format din Răzvan Teodorescu, George Potra, Dan Mircea Popescu şi încă vreo doi tineri. "Vă rog, să staţi mai în spate, vedeţi că nu mai e loc. La sfârşit veniţi după autografe", face ferm ordine, unul dintre ei.
În sală, mai la faţă, Dorel Vişan alături de o doamnă blondă, Nicolae Văcăroiu, atent şi nemişcat, Oliviu Gherman, complet treaz, Augustin Buzura urmărindu-l atent pe fostul preşedinte. Rătăcite în adunare, Ecaterina Andronescu şi Olguţa Vasilescu. Pe scări, urcând câte două trepte, Eugen Bejinari