Banat, Crişana, Maramureş, Bucovina şi Dobrogea nu suntconectate astăzi la tensiunea startului din Liga I din simplulmotiv că aceste regiuni istorice ale României nu mai au nicioreprezentantă în primul eşalon. Aria de interes s-a restrânsdramatic odată cu dispariţia Craiovei şi a Timişoarei. Din aceastăperspectivă, fotbalul românesc pare să joace meciul cu audienţa îninferioritate numerică.
Doar patru regiuni istorice - Muntenia, Moldova, Transilvania şiOltenia - au emisari în Liga I, dar nici măcar aceste cifreîngrijorătoare nu reflectă realitatea, pentru că Oltenia mai stă"agăţată" într-un singur "cui", Târgu Jiu. Nava-amiral a regiunii,Craiova, s-a dezintegrat prin retrogradarea şi dezafiliereaUniversităţii.
La numeroasele motive pentru care fotbalul pierde teren în Româniase mai adaugă unul: patru dintre cele şase oraşe cu peste 300.000de locuitori - Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara - lipsesc azide la start. Pe prima scenă au promovat, în schimb, orăşele "debuzunar", precum Chiajna şi Mioveni.
Oraşe-campioane carezac în Liga a II-a şi Liga a III-a
Notabil mai este şi faptul că adevărate redute ale fotbalului audevenit actori de mâna a doua. Şase localităţi mari, care audeţinut, la un moment dat, titlul în România, sunt reprezentatedoar în Ligile a II-a şi a III-a: Craiova, Piteşti, Timişoara,Arad, Oradea şi Reşiţa. La acestea se adaugă şi Urziceni,orăşelul-campion în 2009 şi devenit experiment nereuşit odată cudizolvarea echipei în această vară.
Epoca echipelor-hibrid pare să nu fi apus încă, deoarece patrudintre cele 13 localităţi care vor lua parte la Liga I în sezonul2011-2012 nu ating 75.000 de locuitori, conform ultimelorstatistici oficiale.
7 echipe(Dinamo, Steaua, Rapid, Braşov, "U" Cluj, Pandurii şi Petrolul) nuvor juca meciurile considerate acasă pe teren propriu în primeledouă e