Preşedintele Traian Băsescu are un of. Presa (sau o "parte a presei", cum îi plăcea lui Ion Iliescu sau Adrian Năstase să spună) să nu-i mai critice pe procurori, "draga de ANI" şi să nu-l mai acuze că încearcă controlul politic al instituţiilor.
În vremea lui Ion Iliescu puterea găsise formula de a-i mângâia dimineţile preşedintelui cu ştiri pozitive, întrupând dorinţele şefului în paginile unui ziar: "Dimineaţa".
"Dimineaţa" îi insufla lui Ion Iliescu dorinţă de viaţă şi optimism, prin relatări largi despre acţiunile lui, despre dezvoltarea şi progresul ţării la care puneau umărul oamenii de bine asemenea lui. Cei care criticau erau "o parte a presei". "Dimineaţa" preşedintelui, născută în 1990, a murit în 2005, odată cu ieşirea din viaţa politică a lui Ion Iliescu, trimiţând în şomaj câteva zeci de oameni de bine despre care nu cred că au reuşit să se mai angajeze la vreun ziar. În orice caz, eu nu am mai auzit de atunci de Carmen Firan sau Mitică Panaitescu.
Miercuri, în timp ce prezenta reflecţiile sale pe marginea raportului Comisiei Europene privind Justiţia, preşedintele Băsescu a ţinut să pună la punct "o parte a presei": "Apelul meu la dumneavoastră este ca presa să facă o prezentare corectă, echilibrată a acestui raport, pentru că nici presa nu mai poate - parte din presă - minţi la nesfârşit". Despre ce vorbeşte preşedintele? Despre faptul că "o parte a presei" a susţinut, de-a lungul vremii, că procurorii ar răspunde la comenzi politice, în vreme ce raportul Comisiei pe 2011 îi laudă pe procurori, lucru ce ar demonstra, în ochii şefului statului, minciuna la care se pretează "o parte" dintre ziarişti.
Vorbind despre "parte din presă" preşedintele admite că mai există şi o altă parte şi are dreptate. Este vorba despre "partea bună" care de o bucată de vreme a decis să-i aline preşedintelui dimineţile. Iar ziariştii buni sunt cei c