Majoritatea străzilor ce nu au apă curentă şi canalizare se află în Sectorul 5 al Capitalei şi în cartierele nou-înfiinţate la graniţa cu judeţul Ilfov. Nici celelalte pe străzi din Bucureşti situaţia nu este mai roz, deoarece reţelele de canalizare n-au mai fost schimbate din 1929.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu spune că s-a ajuns în această situaţie din cauza sărăciei bugetului sectorului 5, determinând Primăria Capitalei să preia administrarea acestora.
„Sunt 300 de străzi fără apă şi canal la care se adaugă cele 680 preluate de la sectorul 5 şi, cu ce-mi mai scapă mie, ajungem la peste o mie de străzi care n-au utilităţi“, a explicat ieri Oprescu. Edilul a mai spus că unele străzi se află în cartiere ce au apărut „peste noapte“, cum este Bragadiru. În completare, directorul de utilităţi din cadrul Primăriei Capitalei, Cosmin Gheorghiu a declarat că unele străzi se extind cu noi locuinţe ce trebuie utilate cu apă şi canal. „Din totalul reţelei stradale, cam 4,6% sunt străzi fără utilităţi, lucru ce afectează cam 3,6% din bucureşteni“, a spus directorul.
Strada Garoafei, asfaltată pe jumătate
În doi ani, Primăria Capitalei a cheltuit peste 46 de milioane de euro şi a extins reţeaua de apă şi canalizare pe 67 din cele 145 de străzi pe care şi le-a propus să le utileze. Una din străzile amintită de primar este strada Garoafei, „singura din Bucureşti care este pe jumătate asfaltată, şi pe jumătate fără apă şi canal“. Edilul a mai promis că anul viitor, numărul străzilor pe care se trăieşte ca-n evul mediu va fi mai mic.
Deşeurile, de vină pentru inundaţii
După fiecare ploaie, în unele zone din Bucureşti apa ajunge până la genunchi. Epsică Chiru, purtătorul de cuvânt al Apa Nova, spune că de multe ori pentru această situaţie vina o poartă chiar locuitorii care aruncă vrute şi nevrute în canal.