Campania de expulzare împotriva romilor din Franţa, declanşată în 2010 de preşedintele Nicolas Sarkozy, s-a dovedit a fi ineficientă. Situaţia ţiganilor care trăiesc pe teritoriul francez e neschimbată, comunitatea romă având în continuare aproximativ 15.000 de membri, o cifră stabilă din 2007.
Politicile Parisului faţă de acest grup etnic au fost ineficiente, numărul ţiganilor de pe teritoriul Franţei menţinându-se constant la aproximativ 15.000 de persoane, de patru ani încoace.
Un raport al Biroului francez pentru imigraţie şi integrare arată că numărul repatrierilor ţiganilor români şi bulgari a scăzut chiar anul trecut. "În 2010, 9.761 persoane (dintre care 7.520 adulţi şi 2.241 copii) au beneficiat de sistemul de repatriere umanitară, dintre care 8.182 români şi 959 de bulgari, adică o scădere cu 21% faţă de 2009", scrie raportul citat de publicaţia franceză "Les Echos".
Comunitatea romă continuă să numere aproximativ 15.000 de persoane - cifră stabilă din 2007.
Click AICI pentru a vedea GALERIA FOTO
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, în urmă cu un an: "I-am cerut ministrului de interne să elimine taberele ilegale de romi (...). În trei luni, jumătate dintre aceste tabere ilegale vor dispărea".
Cu toate acestea, "se observă o tendinţă de dispersare, cu mai puţine familii pe fiecare teren, dar sunt tot atât de multe terenuri ocupate", a subliniat Michele Mézard, reprezentant al organizaţiei "Médecins du monde".
Politica autorităţilor de la Paris s-a dovedit a fi atât "ineficientă", cât şi "inumană", susţin organizaţiile neguvernamentale.
Asociaţia Romeurope, formată din organizaţii pentru protejarea romilor, a criticat "măsurile tranzitorii" adoptate de Paris, precizând că acestea sunt principala problemă. Potrivit oficialilor Romeurope, românii şi bulgarii sunt trataţi diferit de alţi cetă