Mituri false: canalizarea nu este deversată în mare, Constanţa având o staţie de epurare ultra-performantă, iar bulgarii n-au plase împotriva algelor pentru că acestea ar transforma apa de la mal într-o mlaştină împuţită. Condiţiile climatice din 2011 sunt perfecte pentru explozia algelor. Fenomenul va dispărea după 10-15 august.
1 /.
Algele, un fenomen de care litoralul nu poate scăpa. Invazia masivă a algelor a devenit un fenomen obişnuit în fiecare vară pe plajele româneşti ale Mării Negre. De la începutul sezonului estival şi până acum, echipele de la Apele Române au colectat peste 15.000 tone de plante verzi, urât mirositoare şi care produc un disconfort major turiştilor, uneori insuportabil.
Pânza Penelopei: noaptea se strâng tone, dimineaţa repar cu miile
Dacă în anii trecuţi, mareea verde copleşea sudul litoralului, în această vară algele preferă staţiunea Mamaia şi Năvodariul. În ciuda intervenţiei nocturne a utilajelor de la Apele Române, în zorii zilei algele reapar pe ţărm şi în apă de parcă nimic nu ar fi fost curăţat. “Acţionăm cu 15 autobasculante, 6 tractoare, 9 încărcătoare, 30 de muncitori, colectăm în fiecare noapte peste 1.000 tone de alge, le transportăm la groapa ecologică de la Costineşti dar degeaba, ele reapar”, explică purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral, Cătălin Anton.
Asigurări ferme: canalizarea nu este deversată în mare
Unii turişti, au comentat că plantele se formează din cauza deversărilor din canalizările hotelurilor de pe malul mării. “Exclus, Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa face în permanenţă monitorizări şi analize în apa mării, în ultimii trei ani este obligată să transmită Comisiei Europene calitatea apei de îmbăiere şi în tot acest interval a fost doar foarte bună şi excelentă, altfel ar fi afectată sănătatea publică şi ar fi interzisă îmbăi