Şapte studenţi proiectează gratis case pentru comunităţile sărace din judeţul Călăraşi. Grupul „Arhipera“, intitulat după conceptul „arhitectură pe limită“, s-a înfiinţat ca formă de voluntariat în cadrul programului de dezvoltare urbană al Fundaţiei Soros.
„Cei mai buni. Sunt cei mai buni studenţi ai mei", spune Lorin Niculae, asistent la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti şi manager de programe la Fundaţia Soros, înainte de întâlnirea cu primarul comunei Săruleşti din judeţul Călăraşi. Aşteaptă alături de studenţi în anticamera primarului Ghedzira, căruia îi vor fi prezentate de către tinerii de la Arhitectură două machete: una pentru o casă, iar cealaltă pentru un centru social.
Astfel, în satul Săruleşti Gară, la fel ca în Dor Mărunt, vor fi construite două case pentru familii sărace de romi, care vor fi alese de comunitate. Alte trei vor fi renovate, iar lângă şcoală va fi construit un centru social, care va găzdui şi un centru de educaţie alternativă pentru copiii din sat. Casele nu vor fi construite pur şi simplu, ci localnicii vor lucra alături de muncitori şi vor hotărî, în urma mai multor discuţii în comunitate, care vor fi familiile ce merită ajutate. Toate acestea se întâmplă prin programul de construire de case şi dezvoltare urbană al Fundaţiei Soros, coordonat de Lorin Niculae.
Arhitect şi asistent universitar, el i-a ales pe studenţii voluntari care creează machetele pentru viitoarele case sociale. „Arhipera a început ca modul de voluntariat în cadrul programelor «Vecinul meu rom» şi «Centrul de aproape». Ideea de a forma acest grup a venit din încercarea de a promova o arhitectură de bună calitate în comunităţi dezavantajate, care să fie realizată printr-un design participativ."
„Mi-a dat certitudinea că este nevoie de noi"
„«Arhipera» mizează pe reinterpretarea locuinţei ca spaţiu. Locu