Cand vrei sa faci un imprumut la banca, cea mai buna cale este sa te uiti cu atentie la cateva lucruri esentiale, cum ar fi: nivelul dobanzii anuale efective (care include dobanda, taxele si comisioanele bancii), tipul dobanzii (fixa sau variabila), perioada de creditare (cu cat durata imprumutului e mai mare cu atat costul total al creditului se va majora, dar nivelul ratei va fi mai mic) si alte cateva mici detalii de care ne vom ocupa mai jos.
Toate aceste variabile pot influenta termenii de acordare a creditului pentru achizitionarea/ construirea locuintei de catre o institutie financiara. Mai intai, un sfat. Studiati cu atentie oferta bancii. BCR de pilda are cateva ghiduri foarte bine scrise de unde veti afla lucruri foarte utile.
Nivelul contributiei personale Banca apreciaza foarte mult nivelul tau de contributie personala (avansul) in momentul solicitarii unui imprumut. Motivul e simplu: ii da bancii o idee despre cat esti dispus sa te implici personal in "business". Rata lunara maxima pentru fiecare solicitant este determinata prin scaderea cheltuielilor de subzistenta din veniturile nete ale acestuia si aplicarea gradului de indatorare stabilit de banca la rezultatul obtinut. Gradul de indatorare aplicabil este stabilit in functie de profilul fiecarui client, media fiind insa in jurul a 50% din veniturile nete lunare care au caracter permanent.
Intra pe BCR Imobiliare si vezi ce ti se potriveste
Daca nu ai nivelul minim de avans poti solicita un credit de nevoi personale pentru a-ti completa contributia personala, care se acorda tot in functie de nivelul veniturilor si al cheltuielilor.
Sustenabilitatea venitului si comportamentul financiarMai ales in perioada de criza, bancile se uita cu atentie nu doar la nivelul venitului ci si la domeniul in care iti desfasori activitatea. Din acest punct de vedere e reco