Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) a eşuat deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri, nivelul minim pentru ca operaţiunea să fie un succes, a anunţat Ministerul Economiei.
"Faptul că gradul de subscriere la pachetul de acţiuni OMV PETROM SA nu a ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse. Credem că semnalul dat investitorilor, acela că Guvernul României îşi respectă programul şi privatizează transparent şi pe bursă, dar nu la orice preţ, a fost unul foarte important şi recepţionat pozitiv", se arată într-un comunicat al ministerului.
Rezultatul de astăzi al ofertei Petrom este un semnal bun pentru piaţa financiară, pentru că arată că Guvernul îşi respectă programul de privatizări şi că ţine la un anumit standard de preţ pentru activele sale, a declarat, pentru "Adevărul", ministrul Economiei, Ion Ariton.
"Rezultatul ofertei este un semnal bun pentru că e clar că Guvernul îşi respectă programul de privatizări şi am ţinut la un anumit standard de preţ. Este adevărat că a cântărit în acest proces şi situaţia dificilă de acum din Europa", a spus ministrul, amintind problemele din Grecia, Italia şi Spania.
Întrebat cine este de vină pentru eşecul ofertei Petrom, ministrul a răspuns: "Trebuie întrebaţi cei din piaţă. Noi nu avem nicio vină. Am ţinut la preţ şi am făcut foarte bine, pentru că Petrom este o companie care merită valoarea propusă. Aceasta mai ales în condiţiile în care nu este un moment dificil din punct de vedere financiar pentru Guvern".
"Mai departe, vom analiza împreună cu consultanţii când va fi momentul prielnic pentru reluarea ofertei", a mai spus Ariton.
În opinia sa, ar fi prea repede ca procesul să fie reluat în acest an.
Ariton a adăugat că programul de privatizări continuă conform planului. Pachete suplimentare de 15% din