Decretul pentru promulgarea Legii privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor a fost semnat pe 4 iulie de către preşedintele Traian Băsescu.
Toate clădirile ale căror faţade prezintă pericol public urmează să fie reabilitate de către proprietari conform unui proiect iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Imobilele urmează să fie evaluate de către reprezentanţii autorităţilor locale care îi vor informa pe proprietari asupra obligaţiilor ce le revin.
Legea urmează să intre în vigoare odată cu apariţia sa în Monitorul Oficial, cel mai târziu la începutul lunii viitoare. Aceasta prevede reabilitarea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şi teraselor care prin nivelul de degradare reprezintă pericol public.
În cazul clădirilor trecute pe „lista neagră" de către reprezentanţii primăriilor, proprietarii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar bani grei pentru reabilitarea acestora. În cazul în care aceştia nu se vor supune prevederilor „Legii faţadelor", îi aşteaptă amenzi usturătoare care pot ajunge şi până la 15.000 de lei.
Totuşi, legea permite ca în situaţia în care veniturile unei familii sunt mai mici decât salariul mediu pe economie, lucrările de reabilitare să fie suportate parţial sau în totalitate de către Consiliile.
Singurele clădiri exceptate de la aplicarea legii sunt clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic sau cele în curs de reabilitare şi clădirile clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice.
La aproape o săptămână după semnarea de către preşedintele Traian Băsescu a decretului prin care Legea Creşterii Calităţii Arhitectural-Ambientale a Clădirilor a fost promulgată, reprezentanţii Direcţiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (DUAT) din cadrul Primăriei municipiului Giurgiu nu intraseră încă în posesi