Romania gazduieste, in prezent, cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Energia eoliana este in plina expansiune in aceasta tara slab dezvoltata economic, dar investitorii raman ingrijorati de lipsa unor reglementari clare in domeniu, comenteaza publicatia Deutsche Welle.
Vantul puternic si sprijinul acordat de stat fac ca Romania sa fie pe cale sa devina un paradis al energiei eoliene. Cu toate acestea, tara mai are un hop de trecut, caci Comisia Europeana trebuie sa aprobe hotararea Guvernului de a sprijini investitiile in domeniu.
O problema importanta este insa aceea ca Romaniei ii lipseste cadrul juridic necesar investitiilor. "Ne lipseste un cadru juridic stabil", spune Dana Duica, presedintele Asociatiei romane pentru energia eoliana.
"Multe companii au luat deja decizii de investitii foarte importante, de la publicarea legii in 2008. Dar acum, dupa ani de zile, ea n-a fost inca aplicata", a adaugat Dana Duica, pentru Deutsche Welle.
In ciuda acestor probleme, energia eoliana a cunoscut un adevarat boom in Romania, una dintre tarile cele mai slabe din punct de vedere economic din UE. Comparativ cu 2009, cand capacitatea instalata de energie eoliana era sub 20 megawati, aceasta va fi de 1.000 megawati pana la sfarsitul anului 2011, conform datelor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.
Mai mult de jumatate din capacitatea instalata de energie eoliana este situata in Tomis Team, in Dobrogea, in parcul eolian romanesc al Marii Negre. Aceasta este aproximativ echivalenta cu capacitatea instalata a unei centrale nucleare.
Acest parc eolian pe uscat este in prezent cel mai mare din Europa si a fost construit de catre cehii de la CEZ. In momentul de fata exista mai mult de 10 parcuri eoliene noi in Dobrogea.
Cei mai importanti investitori sunt portughezii de la Energias de Po