În sistemele bancare din România, Bulgaria şi Croaţia creditele neperformante vor atinge nivelul maxim spre sfârşitul lui 2011, dar în Slovenia şi Ungaria probabil numai în 2012, se arată într-un raport pentru regiunea Europei Centrale şi de Est al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Recesiunea din România a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar. Creditele neperformante au crescut la 13% din totalul creditelor, la sfârşitul lunii aprilie 2011, de la 11,9% la sfârşitul lui 2010 şi 7,9% la sfârşitul lui 2009. În opinia Fitch, stabilizarea şi apoi îmbunătăţirea calităţii activelor reprezintă principala provocare cu care se confruntă în prezent băncile din România. Agenţia se aşteaptă ca împrumuturile neperformante să atingă nivelul maxim spre sfârşitul lui 2011, la un nivel relativ ridicat, între 14-16% din totalul creditelor, comparativ cu majoritatea ţărilor din regiunea Europei Centrale şi de Est.
Fitch apreciază că în România creditarea este încă dominată de împrumuturile în valută, care reprezintă 64% din creditele de retail şi 60% din expunerea pe companii la sfârşitul trimestrului unu din 2011. Deprecierea leului în raport cu euro a fost limitată în timpul crizei, iar Fitch nu se aşteaptă ca această evoluţie să se schimbe pe termen scurt, totuşi, în eventualitatea unei deprecieri majore, atât calitatea activelor cât şi indicele de adecvare a capitalului ar putea fi sub o presiune semnificativă.
Creditarea a fost puternic afectată de activitatea industrială scăzută şi de atenuarea consumului de la sfârşitul lui 2008, iar creditarea a avut o evoluţie negativă şi în 2009 şi în 2010, excepţia fiind împrumuturile ipotecare prin programul 'Prima Casă'.
Banca Naţională a României a adoptat măsuri pentru a stimula activitatea de creditare. Astfel, rata dobânzii a fost menţinută la un ni