Fitch Ratings a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului atribuit OMV AG şi a confirmat ratingul 'A minus' acordat pentru datoriile pe termen lung în valută ale grupului energetic austriac, a anunţat vineri agenţia de evaluare financiară.
Revizuirea în creştere a perspectivei OMV vine în urma eforturilor încununate de succes de întărire a portofoliului de active, în urma recentelor achiziţii din Turcia şi Tunisia. Ca rezultat al recentei majorări de capital şi al emisiunii de acţiuni, calificativul de credite al OMV este corespunzător unui rating 'A minus'.
Perspectiva stabilă estimează că firma va menţine un nivel moderat al creditelor, apreciază Fitch.
Divizia upstream a OMV din Libia, Yemen şi, într-o măsură mai mică, din Tunisia, a fost afectată negativ de recentele turbulenţe înregistrate în aceste state. Cea mai dificilă situaţie este în Libia, care reprezintă 10% din producţia de hidrocarburi din 2010. OMV a oprit producţia în Libia în februarie 2011. Până acum, impactul negativ provocat de declinul producţiei din Libia a fost compensat de preţul ridicat al ţiţeiului pe plan mondial.
Fitch apreciază că situaţia incertă din Libia şi sporirea riscurilor privind afacerile în Africa de Nord reduce spaţiul de manevră pentru orice noi achiziţii.
Fitch observă că OMV a decis să nu participe la a doua ofertă publică de acţiuni derulată de OMV Petrom S.A. (Petrom) în care statul român vinde o participaţie de 9.84%. Deja OMV deţine un pachet majoritar, de 51%, în Petrom.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în vreme ce Ministerul Economiei şi Comerţului deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în secto