Europarlamentarul Adrian Severin a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi trafic de influenţă.
Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Adrian Severin, la 23 iunie, după ce reporterii de la „Sunday Times" au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană. Adrian Severin a precizat, ieri, după ieşirea de la DNA că va colabora cu procurorii, însă a refuzat să facă declaraţii cu privire la învinuirea şi audierea sa. "A fost o discuţie preliminară şi nu voi face nicio declaraţie pe durata acestei proceduri", a declarat ieri Adrian Severin.
Promovarea unor amendamente
Reporterii britanici le-au propus mai multor eurodeputaţi (un român, un austriac şi un sloven) să le dea 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi ar fi acceptat oferta, iar Adrian Severin le-ar fi transmis chiar şi un e-mail falşilor lobby-işti, cu menţiunea: „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el ar fi trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere". După izbucnirea scandalului, Parlamentul European a deschis o anchetă împotriva celor trei eurodeputaţi. În urma acuzaţiilor de corupţie, conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat. Adrian Severin a refuzat să părăsească fotoliul de europarlamentar şi a declarat că se consideră nevinovat, urmând a se apăra în Justiţie. Adrian Severin şi-a dat demisia din PSD şi a fost exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior îşi anunţase intenţia de a se retrage.