EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa echipamentelor energetice, spun că lucrările la cea de-a doua parte a parcului eolian de 1,1 miliarde de euro dezvoltat de cehii de la CEZ se află în plină desfăşurare, etapa Cogealac urmând să fie finalizată în 2012.
EnergoBit este compania care se ocupă de proiectarea şi realizarea lucrărilor electrice la parculul de 600 MW, aproape cât un reactor al centralei de la Cernavodă, pe care cehii îl fac în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac.
Dacă la Fântânele lucrările sunt aproape finalizate, la Cogealac , pe fondul mai multor conflicte cu primăria comunei, construcţiile au fost blocate.
Astfel, dacă iniţial termenul de finalizare pentru întreaga investiţie era sfârşitul anului trecut, cel mai probabil lucrările se vor termina în 2012.
Contractul câştigat de EnergoBit cu cehii de la CEZ arată că şi companiile româneşti pot beneficia de investiţiile străine din domeniul energiei verzi. În contextul în care cei mai mulţi bani îi primesc producătorii de turbine eoliene, nicio companie de profil neavând acum o fabrică în România, numai aproximativ 25% din valoarea acestor parcuri rămâne local fiind împărţită între companiile de construcţii sau companiile din domeniul lucrărilor electrice.
Vânt bun la Cogealac
EnergoBit a identificat această oportunitate, şi dincolo de CEZ mai are în portofoliu şi colaborări cu Petrom, ButanGas sau Energias de Portugal, companii care investesc sute de milioane de euro în "mori de vânt".
"Partea de energie verde a ajuns să reprezintă circa 20% din valoarea afacerilor înregistrate de noi. Dacă anul trecut am ajuns la 100 de milioane de euro, pentru anul acesta ne-am bugetat 120 de milioane de euro", spune Florin Pop, directorul general al EnergoBit.
În legătură cu proiectul eolian al CEZ, reprezentanţii En