Foto: Thinkstock Cercetări recente efectuate de specialiştii italieni au relevat faptul că un consum moderat de vin roşu poate contribui la curăţarea dinţilor înainte şi în timpul meselor.
Beneficii. Descoperirea specialiştilor Universităţii din Pavia se adaugă unui lung şir de efecte curative ale consumului de vin constatate anterior. Studiile menţionate au evidenţiat faptul că vinul roşu, consumat cu moderaţie, influenţează elemente vitale ale stării de sănătate a unui individ, de la creşterea duratei de viaţă şi până la diminuarea riscului apariţiei unor tulburări cardiace sau neurologice. Deoarece în cadrul cercetărilor menţionate a fost folosit vin roşu fără alcool, de rezultatele acestora pot beneficia şi abstinenţii. Potrivit Gabriellei Gazzani, profesor la instituţia menţionată, este cunoscut deja „efectul anticarie” al băuturilor alcoolice. Ea a folosit, împreună cu echipa sa, vin roşu dezalcoolizat pentru a verifica dacă, în afara etanolului, mai există şi alte substanţe cu proprietăţi antiseptice în compoziţia acestuia.
Stopare prematurå. Gabriella Graziani şi colegii săi au cumpărat vin roşu din regiunea Veneto şi au îndepărtat alcoolul din acesta cu ajutorul unui procedeu numit concentrare vacuumată. Ulterior, oamenii de ştiinţă au cultivat „Streptococcus mutans”, o bacterie obişnuită care se hrăneşte cu zaharurile din compoziţia alimentelor şi contribuie la demineralizarea smalţului dinţior, conducând, în final, la apariţia cariilor.
În condiţii de laborator, bacteria a fost pusă în contact cu salivă şi cu dinţi extraşi acoperiţi de salivă, precum şi cu mărgele de calciu acoperite de salivă. După adăugarea unui vin roşu dezalcoolizat, acesta a împiedicat streptococii mutanţi să intre în contact cu saliva şi dinţii. Ulterior, cercetătorii au stabilit că substanţele active din compoziţia vinului roşu care protejează dinţii sunt