"Cerealele rămân factorul esenţial în piaţă. Nimic nu schimbă piaţa şi siguranţa alimentară a unei ţări la fel cum o schimbă cerealele. Producţia agricolă dă siguranţă economiei româneşti şi consider că în acest an vom avea o recoltă bună", a declarat Tabără la un seminar pe teme agricole organizat de Mediafax.
Acum, o tonă de grâu sau porumb se tranzacţionează la Londra sau Chicago la peste 200 de euro pe tonă, în timp ce la Rotterdam o tonă de ulei de floarea-soarelui costă 1.000 de euro.
Cu această ocazie Valeriu Tabără a oferit şi primele informaţii privind recoltele de grâu, rapiţă sau floarea-soarelui din acest an.
Astfel, ministrul s-a declarat optimist în ceea ce priveşte recolta de grâu din acest an, estimând că în următorii zece ani producţia va creşte cu 40%, până la 8 milioane de tone, jumătate din recoltă urmând să plece la export.
"Cu exporturi de patru milioane de tone, România ar intra în clubul exportatorilor mondiali de grâu", a spus el.
Anul trecut fermierii români au recoltat în total 5,7 milioane de tone de grâu, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR). Grâul românesc acoperă 4% din producţia totală a Uniunii Europene. Fermierii europeni au recoltat anul trecut 136 de milioane de tone de grâu, potrivit datelor Deutsche Bank.
În privinţa recoltei din acest an Tabără nu a făcut nicio estimare însă a precizat că observă o creştere a randamentelor la hectar cu circa 40%.
"Mie la minister agricultorii îmi raportează 2,8 tone la hectar însă eu în teren nu am întâlnit până acum niciun producător care să obţină mai puţin de patru tone la hectar", a explicat el.
În condiţiile unui randament de patru tone la hectar producţia totală de grâu se va ridica în acest an la şase milioane de tone, având în vedere menţinerea aceleiaşi suprafeţe cultivate ca şi anul trecut. În bani, o asemenea recoltă va aduce