Liderii zonei euro au decis, la Bruxelles, să-i acorde Greciei o asistenţă financiară pe termen lung cu o dobândă redusă ceea ce ar trebui să-i diminueze datoria. De asemenea, ei au extins capacitatea de asistenţă a nou creatului Fond European de Securitate Financiară.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Un împrumut de 158 de miliarde de euro cu o dobândă de 3.5% a fost decis pentru Grecia, banii provin din Fondul European de Securitate Financiară, de la FMI şi de la sectorul privat.
Participarea voluntară a sectorului privat, cerută de Germania, se ridică la 37 de miliarde de euro. Alte 12 miliarde vor proveni din răscumpararea unei părţi din datoria greacă de către sectorul privat.
În fine suma principală, 109 miliarde de euro, este împărţită între UE şi FMI. Pe termen lung, implicarea sectorului privat se traduce printr-o scădere a dobânzii medii pentru viitoarele împrumuri acordate Greciei la 4.5% pentru 30 de ani.
În acest fel, costul datoriei Greciei va fi redus iar datoria ca atare se micşoreaza cu 12 puncte din PIB. La fel, liderii zonei euro au decis în această reuniune a ultimei şanse să amelioreze susţinerea ţărilor aflate în dificultate.
Fondul de stabilitate financiară, cu o capacitate de împrumut de 700 de miliarde de euro, va putea interveni în a asista statele membre euro cu o dobândă joasă şi pentru o perioadă de timp dublă faţă de cea iniţial prevăzută. Aceasta se ridica la 15 ani.
Alte propuneri pentru a ameliora guvernarea zonei euro vor fi făcute de Franţa şi Germania până în luna septembrie, a afirmat preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Mihaela Ghergişan, Bruxelles: Acord privind un nou plan de salvare a Greciei
Liderii zonei euro au decis, la Bruxelles, să-i acorde Greciei o asistenţă financiară pe termen lung cu o dobândă redusă ceea ce ar trebui să-i diminueze datoria. De