Zeci de hectare de păduri private au fost tăiate la ras, în unele cazuri, proprietarii neştiind de dispariţia lor. Oamenii din zonă se tem să vorbească de frică să nu li se fure şi lor pădurile, însă toţi ni-i „recomandă” pe pădurari şi pe oamenii lor ca fiind cei care defrişează pădurile.
Se fură ca în codru. Se fură codrul cu totul. Pădurile, cele care ne fac aerul respirabil, dispar văzând cu ochii. Mafia lemnelor capătă amploare iar poliţiştii au mâinile legate pentru că legislaţia românească nu le dă dreptul să îi arunce la închisoare pe hoţi pentru „crimele” pe care le comit, adesea, pentru câteva sute de lei.
Zonele în care pădurile dispar văzând cu ochii sunt localizate în comunele Dragomireşti şi Măneşti. „Se taie foarte mult în Pădurea Dealu Mic, între Hanul Logofătului şi Islazul Hulă care aparţine de satul Ungureni, comuna Măneşti. Aceasta e tăiată de pădurarul Ion Prodan. Taie câte 4-5 căruţe, le depozitează în spatele poligonului de tragere al armatei române şi când are comandă, se duce şi ia. Alt pădurar, Dragoş Moraru taie deasupra Islazului Hulă, comuna Măneşti iar acesta depozitează grămezi de frunze în cantonul care aparţine Ocolului Silvic Sturzeni, de care vede pădurarul poreclit Puiu. Aceştia din urmă s-au certat foarte rău, se înjură pe unde se întâlnesc”, povesteşte un sătean care a dorit să rămână sub anonimat.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
79 de dosare penale pentru furturi de lemn
Din vorbă în vorbă aflăm că tăierile masile de arbori şi copaci maturi au început din toamna anului trecut, lucru confirmat şi de oamenii legii care au deschis într-un an, 79 de dosare penale pentru furturi de lemn. Niciunul însă, pe numele pădurarilor. „La postul de poliţie Dragomireşti se află în lucru un număr de 14 dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic, fiiind reţi