Petrom şi gigantul american ExxonMobil, cea mai mare corporaţie petrolieră a lumii, se avântă în cel mai costisitor pariu care s-au făcut vreodată cu subsolul României: căutarea rezervelor de petrol şi gaze din adâncurile Mării Negre.
După doi ani de cercetări, cele două companii trec la o nouă fază: săparea primei sonde de explorare din apele româneşti la mari adâncimi, pas de cel puţin 100 de milioane de euro care ar putea antrena şi alţi giganţi în căutarea "aurului negru".
"Aşa se întâmplă în cercetare. Ei încearcă să vadă acum dacă acele "capcane" pe care le-au văzut în explorările de până acum sunt pline de hidrocarburi. Nu există o evaluare a acestor rezerve, dar ceea ce vor ei să facă este să confirme faptul că se află ceva acolo. România nu a avut niciodată instalaţii de foraj la adâncimi mari în apă pentru că nu a avut echipamentele necesare. Acesta este un semnal care-i va determina şi pe alţii să se apuce de lucrări în Marea Neagră", a spus Dorin Cojocaru, director general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Forajul se va realiza în ape cu o adâncime cuprinsă între 50 şi 1.700 de metri ale perimetrului Neptun din Marea Neagră.
"De la fundul mării în jos, căutările pot ajunge la încă 2.000-3.000 de metri", a mai explicat Cojocaru.
Investiţiile ar putea depăşi cu uşurinţă suma de 100 de milioane de euro, după cum spun specialiştii din cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti.
Nivelul de 100 de milioane de euro pentru o sondă de foraj a fost avansat şi de reprezentanţi ai Petrom şi confirmat şi de directorul ANRM.
"O sută de milioane de euro pentru forarea unei sonde de explorare la mari adâncimi este doar începutul. O astfel de sondă poate ajunge şi la 500 de milioane de euro. Mai mult, sunt puţine şanse ca din prima sondă să dai de petrol, de multe ori fiind ne