Forţele de securitate siriene şi-au intensificat acţiunile împotriva oponenţilor regimului Assad din oraşul Homs, al treilea ca mărime din ţară. În mod tradiţional, după rugăciunile de vineri, 22 iulie, sunt aşteptate din nou proteste masive în mai multe oraşe din Siria.
Locuitorii oraşului sirian Homs relatează că au loc schimburi violente de focuri. Un activist pentru drepturile omului a povestit corespondenţilor de presă că cel puţin două persoane ar fi murit.
În ultimele zile, numărul victimelor a depăşit 50, conform activiştilor din teren. Guvernul sirian a declarat în context că soldaţii ar fi fost întâmpinaţi la Homs cu tiruri de arme automate şi lansatoare de grenade.
Recentul val de violenţe este doar ultimul dintr-o întreagă suită care durează de peste patru luni. Siria se confruntă cu cea mai mare opoziţie la adresa dinastiei Assad, de când aceasta a venit la putere. Militanţii prodemocraţie cer preşedintelui Bashar al-Assad să se retragă de la putere.
Administraţia susţine că este hotărâtă să introducă reforme în ţară, dar Opoziţia şi comunitatea internaţională susţin că regimul şi-a pierdut legitimitatea ca rezultat al reprimării violente a manifestaţiilor paşnice.
În cele patru luni de revoltă populară, aproape 1.500 de civili şi 350 de soldaţi a rfi murit.
Pe străzile din Homs au fost instalate filtre de securitate. În alte oraşe, precum capitala Damasc, au fost organizate manifestaţii de susţinere a preşedintelui.
Opoziţia din Siria sfidează însă în continuare administraţia. Protestele de vineri se vor derula sub deviza "în onoarea unităţii naţionale".
Forţele de securitate siriene şi-au intensificat acţiunile împotriva oponenţilor regimului Assad din oraşul Homs, al treilea ca mărime din ţară. În mod tradiţional, după rugăciunile de vineri, 22 iulie, sunt aşteptate din nou proteste masive în mai m