Procurorii au în lucru 60 de plângeri primite de la ieşeni care au căzut victime ale infracţiunilor comise on-line. Cele mai multe vizează accesarea neatorizată a adreselor de mail. Alţi peste 20 de ieşeni au depus plângeri după ce le-au dispărut banii de pe carduri.
Procurorii au în acest moment 60 de dosare care au ca obiect infracţiunile informatice. Numărul infracţiunilor este în uşoară creştere faţă de anul trecut, iar anchetatorii spun că tot mai mulţi ieşeni se plâng de faptul că le sunt accesate fraudulos adresele de mail. „Sunt mai multe dosare faţă de anii precedenţi, creşterea fiind dată de infracţiunile care privesc accesul neautorizat la conturile de mail. Cetăţenii s-au obişnuit să reclame astfel de infracţiuni", a explicat Cătălin Prisecaru, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Pe lângă accesarea neautorizată a adreselor de mail, procurorii investighează şi grupurile de infractori care se ocupă fraude prin vânzări on-line, sau obţinerea datelor de acces la conturi bancare prin crearea de pagini web capcană. În majoritatea cazurilor cei care au accesat fradulos adrese de mail, au făcut-o pentru a se răzbuna pe foştii angajatori sau pe persoanele cu care au avut relaţii sentimentale.
În paralel cu dosarele instrumentate de DIICOT, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătorie (PJ) au înregistrat şi ei de la începutul anului 22 de dosare privind infracţiunile la Legea Comerţului Electronic. „Ca şi comparaţie, pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate 39 de dosare penale care au avut ca obiect aceste infracţiuni", a spus Irina Perjoiu, prim-procuror adjunct al PJ Iaşi. Majoritatea sunt dosare în care ieşenii au reclamat că le-au fost sustrase sume de bani de pe card.
Cele mai recente cazuri
În luna martie, Vasile Marian Dumitriu (21 de ani)