Elena Băsescu, fiica mai mică a preşedintelui României, Traian Băsescu, are numeroase discursuri în Parlamentul European, dar impactul lor politic este redus, spun specialiştii.
Ce face Elena Băsescu în Parlamentul European? Internauţii români au deseori ocazia să o urmărească în direct dacă accesează serviciul video al Parlamentului European. Fiica cea mică a preşedintelui, aleasă ca independent în iunie 2009, dar admisă în grupul PPE, nu lasă nicio sesiune de plen fără una sau mai multe intervenţii. Îşi citeşte cu sârg declaraţiile de un minut şi uneori se mai poticneşte, devenind subiect de amuzament pentru televiziunile de ştiri. Dar care este cu adevărat valoarea politică a lungului şir de declaraţii marca Elena Băsescu? Şi ce se întâmplă, de fapt, dincolo de ecranul vizibil al Parlamentului European? Oameni din interiorul instituţiei construiesc profilul europarlamentarului român cu numele cel mai celebru.
„Ştii de ce o admir? Că nu face niciodată caz de poziţia tatălui ei, că este modestă, respectuoasă şi munceşte mult ca să se afirme", spune un europarlmentar român, membru al unui grup politic rival. Într-adevăr, eurodeputatul român Elena Băsescu ( 31 de ani), cunoscută şi ca EBA, este prezentă la aproape toate şedinţele de plen. Şi, mai mult decât atât, este autoarea unui număr impresionant de intervenţii, mai exact 217. O cifră mare, care nu o propulsează, totuşi, pe primul loc în cadrul delegaţiei române la Parlamentul European. Europarlamentarul Adriana Ţicău, de la PSD, are 244 de intervenţii.
Între cele două reprezentante ar exista chiar un fel de „război nedeclarat" pentru titlul neoficial de „europarlamentarul român cu cele mai multe intervenţii în plen", susţin surse din Parlamentul European.Însă asupra numărului mare de intervenţii în plen ale fiicei preşedintelui României trebuie făcute nişte precizări. Cea mai mare parte dint