• Puterea de cumparare a scazut cu 12% intr-un an • Salariile sunt cu 10 procente mai mici decat media nationala • Au disparut din evidente peste 4.500 de salariati
Iesirea din recesiune se simte doar la nivel macroeconomic, iesenii continuand sa fie tot mai saraci de la o luna la alta. Potrivit datelor de la Directia Judeteana de Statistica (DJS), indicele preturilor de consum din luna mai fata de aprilie a fost de 100,21%, iar fata de aceeasi luna a anului trecut a fost de 108,41%. Altfel spus, preturile au crescut oficial cu peste 8,4 procente in doar un an. In acelasi timp, salariile continua sa scada, ceea ce provoaca o diminuare accentuata a puterii de cumparare. Astfel, in luna mai, castigul salarial mediu nominal brut în judetul Iasi a fost de 1.793 de lei, cu 4,1% mai mic decat in aceeasi luna a anului trecut. Salariul mediu net inregistrat a avut valoarea de 1.304 de lei. Comparativ cu luna aprilie, s-a observat o scadere de 1,8% la salariul brut si 1,6% la salariul net. Fata de media nationala, iesenii traiesc cu mult mai prost. Lefurile din judet sunt cu 10,6% mai mici decat cele calculate ca medie nationala.
Putere de cumparare cu 12% mai mica
Daca salariile sunt mai mici cu 10 procente decat media nationala, si puterea de cumparare a scazut accentuat. Indicele castigului salarial real pentru luna mai, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a fost de 88,2%. Acest indice se calculeaza ca raport între indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum. In judetul Iasi, puterea de cumparare a salariului a scazut cu 11,8%. In ceea ce priveste preturile, daca ne raportam la luna octombrie a anului 1990, cand a inceput liberalizarea, in mai preturile de consum au crescut de 3.780 de ori.
Statisticile releva si scaderea numarului de salariati fata de anul trecut. La inceputul lunii iunie, in