Zilele astea, esențială este căldura; sau politica…. sau orice altceva ce ne macină. Ce nu ne macină, fie ne atinge gingaș, fie ne ocolește politicos. Stirile de stiință, de pildă. Dacă nu sînt despre radiații solare sau despre furtuni, sînt condamnate să își mestece anonimatul prin colțuri de revistă sau subsoluri de pagini web.
Uneori, cînd ne agresează esențialul, e mai bine să ne ferim. Ocolindu-l suspicios, să facem o tură rapidă cu linkuri recente:
• Naveta Atlantis s-a întors miercuri din ultima sa misiune. Episodul final, din cele 37, pe parcurusl unei vieți de 30 de ani.
Prilej să ne amintim că, dintre cele cinci navete construite de NASA, trei au murit recent de moarte bună: Discovery, Endeavour si Atlantis, în timp ce celelalte două, Challenger si Columbia, au avut fost victimele unor accidente.
Pentru 2015 se așteaptă o nouă variantă pentru transportul pe stația spațială internațională, de data aceasta venind din domeniul privat. Pînă atunci, sarcina va reveni navetei Soyuz.
• La furat de articole. De multa vreme, se face multa vîlvă în comunitatea stiintifică referitor la cine, cît si cînd trebuie sa plătească pentru accesul la informație.
Pe de o parte, editurile argumenteaza că o publicatie de calitate nu poate fi realizată fără bani, asa ca cine vrea sa citeasca musai trebuie să cotizeze. Pe de alta parte, e anormal ca pentru articole ce finalizeaza cercetări plătite din bani publici, cum este de altfel cazul majorității, ‘contribuabilul’ sa fie obligat să plătească din nou. Ca urmare, din ce in ce mai multe reviste îsi fac continutul valabil gratuit tutuoror cititorilor. In ciuda inertiei, cu timpul, pare că cea de-a doua filozofie începe să cîstige din ce în ce mai mulți adepti.
Lucrurile se miscă însa destul de încet, iar piata publicatiilor e în continuare dominată de revistele ‘pe bani’. Pentru a da un mi