O tabără speologică pentru explorarea frumuseţilor naturii din zona Valea Cernei (de Olteţ) a fost organizată de Asociaţia Speologică „Sfinx” Gârda de Sus-Alba, Clubul de Speologie „Silex” Braşov şi Asociaţia Speologică „Focul Viu” Bucureşti. Participanţii au desfăşurat lucrări de decolmatare a Peşterii Ponorul Nou, precum şi în Peştera Gaura cu Văjgău, descoperindu-se două noi peşteri denumite „Gemenele”, pe drumul către „Tribunalul Haiducilor”.
Speologii amatori sunt în general tineri care practică această activitate în mod organizat, în cadrul cluburilor şi asociaţiilor speologice. Acestea au în România o tradiţie de zeci de ani în descoperirea, explorarea, cartarea şi documentarea peşterilor, conlucrând cu cercetătorii de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti şi Cluj, cel din Ardeal fiind primul instutut de speologie din lume, fondat de Emil Racoviţă în anul 1920.
Cerna Olteţului este o zonă carstică, în care apa a săpat peşteri, cea mai cunoscută fiind Polovragi, la care Asociaţia Speologică „Focul Viu” din Bucureşti este administrator al Rezervaţiei Speologice, respectiv al sectorului neamenajat al peşterii. Rezervaţia turistică a peşterii Polovragi este amenajată şi electrificată, aflată în administraţia Muzeului Judeţean Gorj, este deschisă publicului larg pe o lungime de circa 800 de metri.
Speologii prezenţi la tabăra Valea Cernei de Olteţ au stat la cort, zona respectivă fiind izolată, în mijlocul naturii, cum puţine mai pot fi găsite în România. În cadrul taberei s-au explorat, cartat şi documentat galerii din diverse peşteri. S-au deschis, prin îndepărtarea bolovanilor, peşterile Ponorul Nou şi Avenul din Drum şi s-au descoperirit noi peşteri, denumite Gemenele şi Tribunalul Haiducilor.
O tabără speologică pentru explorarea frumuseţilor naturii din zona Valea Cernei (de Olteţ) a fost organizată de Asociaţia Sp