Oslo încearcă să depăşească şocul produs de atentatele brutale ce au însângerat Norvegia. Zona administrativă Regjeringskvartalet, unde vineri după-amiază o explozie a distrus clădiri şi a ucis oameni, este acum închisă traficului.
Forţe de poliţie supraveghează perimetrul, în timp ce locuitorii din Oslo au ieşit din case pentru a veni în pelerinaj la locul deflagraţiei.
„Zona este închisă şi plină de poliţie. Acum pe seară a început lumea să iasă din casă. Toţi făceau poze, aprindeau lumânări şi puneau flori pentru cei morţi. Atmosfera este destul de încărcată... Am vorbit cu norvegienii, nu se aşteptau să-i lovească atât de dur... unul de-al lor“, relatează de la faţa locului Elena Botoşineanu, o tânără de 25 de ani din Constanţa, care trăieşte acum la Oslo.
Click pe imagini pentru GALERIE FOTO din Oslo, din ziua de sâmbătă
Aşa cum afirma şi consulul onorific al Norvegiei la Constanţa, Laurenţiu Lazăr, Oslo - oraşul care decernează premiul Nobel pentru pace – îşi recapătă încet forţele pentru a trece peste durerea provocată de un extremist. Efectele dezastrului puteau fi şi mai mari dacă magazinele ar fi fost deschise la ora exploziei. Programul de vară al norvegienilor este însă redus, iar spaţiile comerciale se închid cel târziu la ora 15. Citiţi şi editorialul "Norvegia: un Oklahoma City, nu un World Trade Center!" Viaţa norvegienilor s-a schimbat radical în doar câteva ore. Ţara ferită până acum de incidente a cunoscut acum forţa unei lovituri mortale. Oamenii sunt năuciţi de atacurile de o asemenea violenţă.
Elena Botoşineanu descrie propria experienţă: „Azi s-au întors şefii mei din concediu. Camilla şi Peder, împreună cu cei doi copii, erau în vacanţă pe o insulă în apropiere de Utoya. Trebuia să vină pe 28 iulie, dar s-au întors mai repede de teamă. Camilla era foarte speriată. Nu îi vine să creadă că un norvegian a putut să