Un nou studiu făcut pe baza datelor colecţionate de telescopul Kepler al NASA spune că doar 2,7% din stelele asemănătoare cu Soarele nostru ar putea să aibă planete ca Pământul orbitând în jurul lor, informează the Daily Galaxy.
Conform studiului făcut de doi cercetători de la Laboratorul Jet Propulsion de la NASA - Joe Catanzarite şi Michael Shao - Calea Lactee are aproximativ două miliarde de planete asemănătoare Pământului. Numărul este mult mai mic decât ce s-a speculat până acum, iar probabilitatea de a găsi un alt Pământ nu pare să fie atât de mare pe cât se spera.
Din februarie 2011 şi până acum, telescopul Kepler a găsit alte 15 planete noi, inclusiv cea mai mică planetă descoperită până acum şi încă 1.235 de corpuri cereşti care s-ar putea să fie planete. Kepler este programat să adune date timp de cel puţin trei şi jumătate, ceea ce înseamnă că o evaluare mai exactă se va putea face doar după ce telescopul va aduna mai multă informaţie decât a transmis până acum. Telescopul Kepler analizează lumina emisă de 156.000 de stele din vizorul său în căutarea stelelor a căror intensitate luminoasă pulsează periodic - semn că un corp ceresc orbitează în jurul lor. Autorii studiului estimează că telescopul Kepler va găsi 12 planete similare cu Pământul în următorii ani şi spun că deja ar fi descoperit patru asemenea planete.
"În galaxia noastră sunt aproximativ 100 de miliarde de stele din aceeaşi clasă cu Soarele nostru. Este posibil ca planete ca a noastră să orbiteze în jurul a circa 2% dintre aceste stele, asta ar înseamna două miliarde de planete ca Pământul. Dacă te gândeşti că în Univers există aproximativ 50 de miliarde de galaxii şi fiecare are două miliarde de astfel de planete, atunci numărul este ameţitor de mare", spune cercetătorul Joe Catanzarite de la NASA.
O parte din comunitatea ştiinţifică nu crede că datele prezentate în s